Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Heterous, heteronormatiivisuus ja tekoäly

Lisätty 20.05.2018

”Kyllähän sitä saa olla hetero, kunhan ei tuo sitä julki vaan on sitä vain neljän seinän sisällä.”

Juu, niinhän se menee. Tuota perustelua vaihtelevalla terminologialla tokaistuna homot, transihmiset, sukupuolettomat, muunsukupuoliset, määrittelemättömät ja koko sateenkaarikansa saavat kuulla jatkuvasti.

Samalla logiikalla jos on umpiheterocissukupuolinenvalkoinenmies, seuraavan kerran kun astuu kotiovesta ulos niin on ensin parasta vetäistä pinkki minihame päälle ja maalata naama ruskeaksi ettei kukaan vain tiedä että henkilö on umpiheterocissukupuolinenvalkoinenmies. Koska ei saa olla, ei saa tuoda julki missään tapauksessa, ei, se on tooosiii paha juttu jos joku tietää tai vielä pahempi että omana itsenään olo järkyttää jonkun sielunrauhaa *ääääkkkkkk*!

Miten tämä sitten liittyy tekoälyyn, aasi taitaa taas köpötellä hyvin pitkää siltaa pitkin. En tiedä pääseekö koskaan perille mutta kokeillaan.

Katsoin vaihteeksi kaikkea jännää YouTubesta ja sieltä tuli vastaan video, missä kerrottiin joidenkin teko/keinoälyllä varustettujen robottien ajattelevan jo itsenäisesti ja puhuvan aika huolestuttavia asioita, joihin kuuluu mm. robottien maailmanvalloitus, keinoälyrobotin kertoman mukaan hyvinkin pian.

Mitä jos keinoäly olisi valmiiksi ohjelmoitu ajattelemaan queer-feministisesti, tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti? Millainen paratiisi maailmasta tulisi kun keinoäly ja robotit sitten nappaisivat yhteiskunnan hyppysiinsä! Siinä saattaisi olla ilo ylimmillään. Paitsi ehkä joillakin.

Se mikä roboteissa ja keinoälyssä, yhdessä tai erikseen, on aina ihmetyttänyt, on se että ihmisiä on tällä planeetalla enemmän kuin koskaan mutta ihmisillä ei riitä aikaa toisille ihmisille vaan ihmisen sijasta ihmisiä kohtaavat ja hoivaavat robotit. Samoin työttömyys kasvaa, työtä on yhtä vähemmän kun kaikki on automatisoitu mutta ihmisillä ei silti riitä aikaa toisilleen (eikä kyllä edes ylipäänsä elämiseen koska pääomat ovat menneet sinne jonnekin 1 % laariin). Miten tämä on mahdollista? Ihmettelen vaan, yhtälö on blondille aivan liian vaikea tajuta.

Jos ja kun keinoäly ja/tai robotit syrjäyttävät ihmiset, mitä ihmiset sitten tekevät, vai ovatko ihmiset vuorostaan keinoälyn orjia vai ovatko ihmiset jo siinä vaiheessa poistuneet tämän planeetan ulkopuolisiin siirtokuntiin? Sen verran skeptikko olen kehityksen nopeuden tai hitauden osalta, etten usko että omana elinaikanani muille planeetoille pääsemisessä tapahtuisi konkreettista edistystä. Keinoälyssä taas saattaa tapahtua mitä vaan mutta tuskin sellaista, mikä hyödyttäisi tasa-arvoisesti kaikkia ihmisiä, ei vain sitä yhtä prosenttia.  Ihminen kun on hyvä tuhoamaan omat juttunsa varsin perusteellisesti.

Mietitään kuitenkin vielä sitä skenaariota, missä maailma olisi tasa-arvoisesti toimivien keinoälyjen (ehkä niitä olisi useampia) ja robottien käsissä. Silloinhan ihmisten ei tarvitsisi yrittää poistua täältä mihinkään vaan kaikki voisivat vihdoin elää yhdenvertaisena ja joka puolella olisi vihdoin saavutettu pysyvä Rauha.

Elleivät sitten kilpailevat keinoälyt alkaisi sotia toisiaan vastaan. Miten todennäköistä tämä on? Mielestäni hyvin todennäköistä koska ihmiset ovat keinoälyn luoneet ja jostain syystä ihmiset ovat sotineet aina, ihan niin kauan kuin ovat olleet olemassa ja varmaan jo puussa kököttäessään.

Keinoälyssä ratkaisee juuri se, miten sitä sovelletaan. Siinä taas taustalla on se, millaista tietoa siihen on alun perin syötetty. Jos data vastaa nykypäivän elämänmenoa ja valtarakenteita, ei yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen tulevaisuuden toteutuminen kovin todennäköiseltä vaikuta. Jo nyt keinoäly on ohjelmoitu toimimaan syrjivästi, esim. automaattisessa profiloinnissa ja luottopäätösten teossa, joissa ei enää oteta huomioon ihmistä yksilönä ja hänen todellisia ominaisuuksiaan vaan päätökset tehdään pelkästään keskiarvojen ja tiettyjen muuttujien perusteella, esim. ikä, sukupuoli (jo itsessään äärimmäisen syrjivä käytäntö), etninen tausta, koulutus ym.  

Jos sama linja jatkuu varsinkin liiketoimintaan yhdistetyssä keinoälyssä, tilanne menee huonoksi huolestuttavan nopeasti. On todella surullista että keinoälyn kehitys vaikuttaa etenevän ainoastaan valtaeliitin toiveiden mukaan. Teknologinen singulariteetti jyrää ihmisen, ts. keinoäly muuttaa maailmaa ja arkipäiväistä elämää niin nopeasti etteivät ihmiset voi kuvitellakaan millaiselta maailma näyttää muutaman hetken päästä. Mutta ei ihminen pohjimmiltaan mihinkään muutu vaikka ympäristö muuttuisi kuinka paljon tahansa. Samat kivikauden aivot yrittävät selvitä hengissä tavalla tai toisella.

Ihmiskunnan alamäki alkoi viimeistään tulenteon keksimisestä. Sen jälkeen on menty suoraa huutoa lujaa alaspäin eikä pohja ole vielä lähimainkaan näkyvissä. Ihminen on vaan käsittämättömän tyhmä otus kun se kuvittelee pystyvänsä hallitsemaan kaikkea. Tuskin ihminen itsekään tajuaa, mihin ihmeeseen kaikkea ihmisen luomaa lopulta oikein tarvitaan.

Onko kaikki tarpeellinen ja tarpeeton vain luomisen ilosta ilmestynyttä? Jokainen ihminen on omalla tavallaan taiteilija, ehkä tulevaisuudessa taiteilijuus on se mitä ihmiset pääsääntöisesti ovat ja tekevät, keinoälyn ja robottien hyysätessä käytännön elämää. Mistä sitten taide sellaisessa maailmassa saisi polttoaineensa ja mikä olisi sen tehtävä… kuviossa riittää mietittävää loputtomasti.