Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Henkevää Halloweenia!

Lisätty 01.11.2017

Halloween on vuoden paras juhlapäivä. Halloween-toivotukset ja viettäminen vaan menevät aina viime hetkeen. 

 

Halloween luomukurpitsa 2017Halloween luomukurpitsa 2017Halloweenilla on monta nimeä, mutta vain yksi yö, mikä on joka vuosi samaan aikaan; 31.10 - 1.11. Siihen liittyy monia uskomuksia ja perinteitä.


Suomessa juhlaa on totuttu viime vuosikymmeninä viettämään Pyhäinpäivänä, mikä on aina marraskuun ensimmäinen lauantai.


Sitä ennen loppusyksyn sadonkorjuujuhla tunnettiin täällä nimellä Kekri, Keyri tai Köyri ja sen ajankohta vaihteli sen mukaan miten kukin oli maatalousyhteisössä saanut syystyönsä tehtyä. 

Halloweenin juuret johtavat myös irlantilaisten ja kelttikulttuurien Samhainiin, jota vietettiin kesän loppumisen ja talven alkamisen juhlana. Ajankohtaan sijoittuu myös joidenkin pakanallisten uskontojen uusi vuosi. 

Kaikissa kulttuureissa Halloweenilla on kuitenkin samankaltainen tehtävä: se on jonkun vanhan päättymisen ja uuden alkamisen juhla. Se on yö jolloin kuolleiden sielut ovat lähimpänä fyysistä maailmaa, raja elävien ja kuolleiden välillä on silloin ohuimmillaan. 

Nyt on hyvä hetki muistella rauhassa edesmenneitä ja sytyttää heidän muistolleen kynttilä tai vaikka kurpitsalyhty. Vuoden muina päivinä voi sitten keskittyä enemmän vielä elävässä olomuodossa oleileviin ja olla läsnä heille niin kuin itselleenkin - asia mikä helposti arjessa unohtuu. 

Marraskuu on luonnossa metamorfoosien aikaa. Se antaa mahdollisuuden hiljentyä, kuunnella, pysähtyä tai vaihtoehtoisesti mennä eteenpäin sekä antaa sielun löytää oikea suunta. 


Kuvassa luomuhalloweenkurpitsa, sen kaivertaminen Halloweenina on omalla kohdalla jo vähän kuin perinne. Kurpitsan sisällä on pieni öljykynttilä, joita yleensä käytetään kynttilälyhdyissä hautausmailla. Poltan kurpitsaa vain palamattomalla alustalla ja kurpitsalla on hattu päässä ainoastaan kuvanottohetkellä koska muuten kynttilä kärventää sitä. Kurpitsan lämmetessä siitä haihtuu jotain yhdisteitä, jotka saattavat ärsyttää hengitysteitä ja silmiä, joten sisätiloissa kannattaa huolehtia riittävästä tuuletuksesta. Ulkotilat ovat kurpitsalyhdylle optimaalisempia. Tämän lyhdyn käyttöikä on yleensä vain noin vuorokausi koska tuore kurpitsa pilaantuu nopeasti. Joka tapauksessa, sisällä tai ulkona, kurpitsalyhdyn valo on kaunis, se tuikkii rauhaa ja energiaa marraskuun hämärässä.