Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Koristesidontakuvaus

 

Tein sidontakuvaamista vuosina 2016 - 2019, ja kehotaidetta sekä kinkykuvaamista olen tehnyt jonkun verran sen jälkeenkin. Kuvaamisessani huumori ja parodiset elementit ovat usein keskeisellä sijalla. Queer- ja kinkykuvaamisen sielunmaisema on tekemisessäni puoliksi taidetta, puoliksi leikkiä. Lopetin periaatteessa sidontakuvaamisen loppuvuodesta 2018, jatkan kuitenkin vielä aiemman kuvamateriaalin julkaisemista sekä pidän tämän kuvaamiseni taustoista kertovan tekstin esillä. Jos kiinnostavia ideoita tulee, saatan jopa jatkaa kuvaamista. Fetissien ja fetisistien kuvaaminen on myös alkanut kiinnostaa ja aiheen osalta hyvin monen tyyliset fetissit ovat kuvaamisen kannalta kiehtovia.  

Sidontakuvaamisessani sidonnat ovat olleet alusta asti enimmäkseen koristesidontoja, kuvaamisen edetessä tyylini on mennyt koko ajan vielä kevyempään ja lempeämpään kehollisen tarinankerronnan sekä fantasia- ja mytologiahenkisten kuvien suuntaan, joissa sidonta- ja kinkyelementit ovat enemmänkin toissijaisia. 

Olen kuvannut silloin tällöin vaihtelevissa ympäristöissä sekä sisällä että ulkona. Sidonta- ja kinkykuvaaminen on ollut vain harrastus ja elämäntapa, joten resurssit ja ajankäyttö siihen ovat olleet rajallisia. Mahdollisuuksia päästä kuvattavaksi on vaihtelevasti, kannattaa kysyä sähköpostilla jos on kiinnostusta päästä myös muuten vaan kuvattavaksi, voin tehdä yksittäisiä kaupallisia kuvauskeikkoja yritykseni kautta. Näyttelyprojekteihin ja muuhun taiteelliseen julkaisemiseen tähtäävän kuvaamisen ja siihen liittyvien projektien osalta taas kinky- ja sidontakuvaamisen sekä mahdollisen fetissikuvaamisen osalta jatko on tällä hetkellä auki. Maininnan arvoisena asiana myös että yhteistyö kiinnostaa vain sellaisten henkilöiden kanssa, jotka osaavat vastata sähköposteihin ja kommunikoida kirjallisesti - sähköposteihin ja viesteihin vastaamattomuus on minun puoleltani kerrasta seis ja sen jälkeen on turha kysyä uudestaan. 

 

Kuvausyhteistyö ja kuvien käyttöoikeudet

Julkaisutavoitteiden takia kuvien käytöstä on tehty kuvattavien kanssa kirjalliset yhteistyö- tai mallisopimukset, joissa määritellään se miten, missä ja kuka kuvia saa käyttää. Sopimukset allekirjoitetaan omalla nimellä sen takia että sopimus on pätevä vain kun henkilöt ovat identifioitavissa.

Kuvien käyttöoikeudet jäävät kuvaajana lähtökohtaisesti minulle, toivon aina saavani kuvattavalta vapaat julkaisuoikeudet kaikkiin kuviin. Käyttöoikeuksista sovitaan jokaisen kohdalla erikseen ja koetetaan löytää kaikille paras ratkaisu. Yleensä annan kuvattavalle myös vapaat oikeudet käyttää ja julkaista kuvia kun vain mainitsee kuvaajan nimenä julkaisun yhteydessä: Jäämyrsky.

Kuvattaville olen ilmaissut selvästi sen että on hyvä miettiä etukäteen perusteellisesti sitä onko valmis siihen että kuvat pyörivät esillä koko loppuelämän ajan sekä siihen että niitä käytetään näyttelyissä ja erilaisissa aiheeseen sopivissa julkaisuissa. On hyvä huomioida esim. jos elämäntilanne muuttuu, pystyykö edelleen seisomaan aiemmassa elämänvaiheessa otettujen kuviensa takana? Kuvattavana oleminen vaatii jonkun verran exhibitionistin luonnetta – sitä että todella haluaa käyttää kehoaan taiteen tekemiseen.

Kuvaaminen on toteutettu yhteistyössä kuvattavien kanssa, suurin osa kuvista on ideoitu yhdessä sekä omien että kuvattavien ideoiden pohjalta. Mikään ei ole ollut hauskempaa kuin se miten hilpeitä ideoita yhdessä tehdessä on ilmestynyt ja osa niistä on jopa saatu toteutettua kuviksi asti! 

 

Koristesidonta ja sitomisen yleinen turvallisuus

Olen tehnyt sidonnat yksilöllisesti, siinäkin omien ja/tai kuvattavan ideoiden pohjalta. On täysin sidottavan ja kuvattavan henkilön päätettävissä miten sidonta toteutetaan, ihmiskeho on yksilöllinen ja sidonnassakin se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi ollenkaan toiselle. Sen takia en myöskään ole käyttänyt perinteisiä, "kidutustekniikoihin" pohjautuvia sidontatyylejä koska ne änkevät ihmisen hyvin typistettyyn ja ahtaaseen muottiin, mikä on täysin päinvastaista kuin omassa sidontafilosofiassani. En hyväksy tekemisessäni mitään vaurioittavia sidontatyylejä ja vahingoittamista. Sitominen ei saa aiheuttaa fyysistä kipua missään kohdassa kehoa. 

Sidontani on ollut kevyttä, hellävaraista ja lempeää. Tiukempaakin sidontaa olen tehnyt joskus jos sidottava/kuvattava on niin halunnut mutta en ole tehnyt esim. riiputuksia (suspensio), ne ovat ihan oma lajinsa ja vaativat erityisosaamista.

Köyden pyörittelyn lisäksi teipit ja kelmut ovat olleet käytössä, oikeastaan kaikki pyöriteltävät ja tarpeeksi pehmeät välineet, esim. hihnat, vyöt - mitä vain on keksitty. Kaikkien sidontavälineiden pitää olla hygieenisiä vaikkeivat ne olisi välttämättä suorassa ihokontaktissa. Toisinaan kahleet tai muut metalliset sidontavälineet ovat myös olleet ok jos niiden kanssa turvallisuus on varmistettu. Turvallisuusnäkökohdat ovat kaikessa sitomisessa muutenkin ensisijaisia.

Köysien/teippien/kelmujen ym. kanssa tehdessä pitää aina olla lähistöllä pyöreäkärkiset sakset ja/tai turvavyöleikkuri, puukko tms. millä extremtilanteessa köydet saa tarvittaessa poikki läheltäkin ihoa. Kahleiden kanssa en ole käyttänyt lukkoja, kaikki muut lukolliset metallivälineet pitää olla leikattavissa metallisahalla/pihdeillä tai muuten irrotettavissa jos lukot jumittavat. Kahleita ja metallivälineitä ei löydy itseltäni.

 

Kuvattavat / mallit

Olen kuvannut erilaisia ihmisiä, joille yhteistä on ollut kiinnostus kuvausprojekteihin, myönteinen ja intohimoinen suhtautuminen taiteen tekemiseen sekä kuvien julkaisemiseen. Kuvaan ihmisiä välillä myös ilman varsinaisia sidonta- ja kinkyelementtejä. Kaikki kuvattavat ovat täysi-ikäisiä ja täysivaltaisia henkilöitä, jotka päättävät itse omista oikeuksistaan. 

Kaikista mieluiten olen kuvannut biologisen miehen kehossa eläviä ihmisiä, transihmisiä, cd/tv, muunsukupuolisia, sukupuolettomia, queer tai millaisen tahansa cis-normista ja heteronormatiivisesta linjasta poikkeavan identiteetin/kehon omaavia henkilöitä, tietysti myös biologisen naisen kehossa eläviä ihmisiä. Se miksi ensisijaisesti olen suuntautunut sidontakuvaamisessani muihin sukupuoliin kuin naisiin, johtuu omasta kiinnostuksestani miehen ja muiden sukupuolten kehon kuvaamista ja sitomista kohtaan. Kaikista sukupuolista biologisen miehen keho yleensä myös kestää kehon erilaisen kudosrakenteen takia sidontaa paremmin, siihen ei tule niin helposti mahdollisesti loppuelämäksi invalidisoivia kudosvaurioita. Myös sillä asialla on merkitystä että suurin osa maailman sidontakuvista on naisen kehosta, joten olen tehnyt omalla toiminnallani tästä tietoisen poikkeuksen. Kuvattavalta sidontakuvien osalta vaadin lähinnä riittävää fyysistä terveyttä ja omien rajojen tiedostamista. 

Vaikka olen nyt vähentänyt kuvaamista, kinky- ja sidontakuvat sekä muu (keho) taide jatkavat elämäänsä kuvissani ainakin tällä sivustollani sekä mahdollisesti joskus muiden julkaisuprojektien muodossa.